shopclues offers today 2017

amazon coupons code india

clear trip coupon code promo

flipkart coupon code

globalnin.com

Home / Dezvaluiri / Dezvăluiri: Directorul de la Protecţia Copilului a restricţionat accesul în Centrele de plasament după vizita jurnaliștilor MicNews.ro

Dezvăluiri: Directorul de la Protecţia Copilului a restricţionat accesul în Centrele de plasament după vizita jurnaliștilor MicNews.ro

Autor: Narcis Violeta, Marcu Viorel Andrei

În urma dezvăluirilor apărute pe sit-ul de ştiri MicNews.ro  cu privire la condiţiile – departe de cele considerate decente – constatate de jurnaliști MicNews.ro  cu ocazia vizitei de informare la Complexul de Servicii Victoria – Centrul de plasament „Azur”, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, Gheorghe Durnă, a restricţionat accesul în celelalte centre din judeţ jurnaliștilor  MicNews.ro.

„Practic, a anulat aprobarea pe care a transmis-o de reprezentanți Asociației MicNews  în urmă cu câteva zile pentru a vizita aceste locații, inițiativă care, conform spuselor sale, «îl onora». În aceste locații trăiesc copii instituționalizați, copii loviți de soartă și sistem, copii de care nouă ne pasă. Ne pasă de ei și de modul în care le sunt respectate drepturile”, a declarat redactorul  de investigații Mihai Căldăraru.

Amintim că marţi, 14 februarie, o echipă al sit-ului MicNews.ro  a organizat o vizită la unitatea menţionată din Victoria, pentru a vedea modul în care sunt respectate drepturile omului, cu atât mai mult cu cât unitatea este finanţată din bani publici, iar acolo sunt în îngrijire la acest moment 59 de băieţi cu vârste între 6 şi 22 de ani. Mizeria, mobilierul degradat şi pereţii murdari sunt doar câteva deficienţe care au atras atenţia, aşa cum am descris în articolul din data de 16.Februarie 2017,  de pe prima pagină a revistei sociale MicNews.ro.

Astfel, conducerea instituţiei cu rol în Protecţia Copilului recunoaşte că această vizită de informare, ca de altfel şi celelalte care ar fi trebuit efectuate în decurs de 60 de zile, a fost desfăşurată cu acordul ei, dar „sub rezerva prezentării în avans a listei nominale a persoanelor care vor vizita centrele de plasament şi complexele de servicii şi a datelor la care se vor efectua aceste vizite”, precum şi de transmiterea ulterioară a rezultatelor studiului după fiecare vizită.

Aceste aspecte îi sunt reproşate, deşi condiţiile au fost îndeplinite întocmai la prima vizită, la Centrul din Victoria.

„În data de 15.02.2017,  ne-aţi transmis un raport al vizitei la Complexul de Servicii Victoria. Înainte însă ca acest raport să ajungă la instituţia noastră şi să primiţi punctul nostru de vedere vizavi de problemele identificate, am aflat cu surprindere că raportul a fost făcut mai întâi public în presă. Tot de acolo am constatat că vizitele de informare a reprezentanţilor revistei MicNews.ro s-au transformat în controale în centrele de plasament”, se arată în notificarea DGASPC.

Menţionăm că raportul a fost trimis miercuri, la orele 12.25, iar un articol pe această temă în Revista MicNews.ro  a văzut lumina tiparului joi, iar altul vineri, când am actualizat unele informaţii cu iz penal constatate, de asemenea, în Centrul de plasament Azur (o presupusă relaţie interzisă dintre un minor şi o educatoare din Centru!).

În notificarea prin care s-a anunţat restricţionarea accesului, Gheorghe Durnă solicită de urgenţă statutul organizaţiei neguvernamentale MicNews.ro, precum şi un protocol încheiat cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, nu înainte de a menţiona că „nu suntem împotriva controalelor dumneavoastră în centre, câtă vreme această activitate respectă şi îmbracă formele cerute de legislaţie”.

Durnă are nevoie de aceste documente pentru a încheia o convenţie de colaborare între DGASPC şi Asociaţia MicNews.ro , potrivit spuselor sale.

Posibilă acţiune în instanţă

În replică, reprezentantul  Asociaţiei  MicNews.ro l-a înştiinţat pe Gheorghe Durnă că a formulat plângere împotriva deciziei de a nu i se mai permite accesul în Centrele în care sunt îngrijiţi copii. Spătaru a spus că au fost respectate toate regulile din punct de vedere legislativ atunci când a cerut permisiunea DGASPC Braşov să viziteze centrele de servicii sociale pe care instituţia le are în grijă.

„Mențiunea făcută de cu privire la cuvântul «control», o considerăm nerelevantă și forțată. În cuprinsul raportului transmis se face vorbire de vizită de informare, și nu de control. De altfel, conform dicționarului explicativ al limbii române, control înseamnă verificare permanentă sau periodică a unei activități, a unei situații etc., pentru a urmări mersul ei și pentru a lua măsuri de îmbunătățire”, a spus reprezentantul Asociaţia MicNews.ro .

Spătaru a aflat de interdicţia impusă de DGASPC în timp ce se îndrepta spre un alt centru din judeţ: „Prin adresa am fost informați, în timp ce ne deplasam la Complexul din Timiș, că nu mai avem acces în Complexele/Centrele pentru care am primit aprobare. Tinând cont de motivarea deciziei de a restricționa accesul reprezentanților Asociaţiei MicNews.ro  privind efectuarea acestor vizite de informare, ne întrebăm, când ați respectat legea, domnule Durnă? Inițial, când ați aprobat cererea noastră, sau acum, când invocați încheierea unui protocol cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale? Considerăm abuzivă decizia, motiv pentru care ne rezervăm dreptul de a acționa pe cale legală. Având în vedere cele expuse mai sus, formulăm, în baza art. 7 din Legea 554 a Contenciosului Administrativ și Fiscal, plângere prealabilă împotriva deciziei (…) În Complexele/Centrele aflate în subordinea DGASPC Braşov trăiesc copii instituționalizați, iar pe noi ne interesează soarta lor. Prin urmare, vă rugăm să reveniți asupra deciziei și să permiteți efectuarea în continuare a acestor vizite de către reprezentanții Asociaţiei  MicNews.ro , a adăugat redactorul  de investigații Mihai Căldăraru

Revenind la reproşurile directorului Gheorghe Durnă, cum că informaţiile au apărut prea repede în presă, Ionel Spătaru a precizat: „Presa a prelucrat informaţiile după ce raportul a fost primit de DGASPC.  Nu cenzurează informații cu privire la fapte rezultate în urma activitățiilor desfășurate, aceste informații considerăm că trebuie transmise spre știință opiniei publice”.

La rândul nostru ne întrebăm ce are de ascuns directorul DGASPC Braşov? Faptul că unele lucruri neplăcute nu devin publice nu înseamnă că nu există şi nu produc efecte.

About Mihai Caldararu

Check Also

BREAKING NEWS – Scandal uriaş după moartea esteticianului vedetelor. Familia acuză spitalul şi cere 60 de milioane de euro despăgubiri

Familia lui Abu Baker, esteticianul vedetelor care a murit la mijlocul lunii septembrie, fac acuzaţii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *