shopclues offers today 2017

amazon coupons code india

clear trip coupon code promo

flipkart coupon code

globalnin.com

Home / Actualitate / Învățământ obligatoriu de 15 ani

Învățământ obligatoriu de 15 ani

Învățământul obligatoriu s-ar putea întinde pe durata a 15 ani, după ce deputații au votat o lege în acest sens. Proiectul legislativ va merge la Senat, care este for decizional în acest caz.

Atfel, grădinița devine obligatorie de la grupa mijlocie. Proiectul de lege prevede obligativitatea ultimilor doi ani de învățământ preșcolar, învățământul primar, gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior.

Proiectul a fost votat cu 78 de voturi “pentru”, 25 de voturi “împotrivă” şi 55 de abţineri.

Inițiatoarea proiectului, Camelia Gavrilă, președinte al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, susține că astfel se va da o șansă de educație de calitate celor din mediile defavorizate.

”Pe de altă parte, ideea de obligativitate înseamnă o șansă la educație de calitate și pentru mediile defavorizate, pentru învățământul real și pentru mediile de periferie urbană, acolo unde, poate, copiii nu au posibilitatea și nu pot beneficia nici de supraveghere, nici de un sprijin educațional avizat.

Prin această inițiativă (…) ne propunem să devină grupa mijlocie și grupa mare treptat parte a învățământului obligatoriu. În felul acesta, de la cei 12 ani de școală tradițională plus clasa pregătitoare se adaugă încă doi ani, dar în etape.

Credem că nimic nu este prea scump pentru educația copiilor. Într-o primă etapă grupa mare va deveni obligatorie începând cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni în 2023 grupă obligatorie”, a spus inițiatoarea proiectului.

De asemenea, iniţiatorii legii susţin că, atunci când ajung la şcoală, există decalaje majore între copiii crescuţi acasă şi cei înscrişi la grădiniţă. Aşa că, grupa mijlocie şi cea mare ar trebui să devină obligatorii.

Specialistul în educaţie Marian Staş consideră că iniţiativa este de lăudat şi că urmează modelul occidental al învăţământului preşcolar.

„În Marea Britanie, copiii sunt duşi la grădiniţă de la 2 ani şi se dezvoltă mult mai armonios.

Şi ştiu din experienţa proprie. Nepotul meu este în această situaţie. Mai mult, sora lui de 4 ani, care este la pregătitoare, este dusă din când în când de educatoare să participe la cursurile elevilor de clasa l-a.

Acum, ei interacţionează cu adulţii şi între ei fără probleme”, a spus specialistul, conform Adevărul.

În ceea ce îi privește pe părinți, părerile sunt împărțite. Unii spun că grădinițele din sistemul de stat sunt prea aglomerate și că proiectul va fi foarte greu de pus în practică.

About Mihai Caldararu

Check Also

Asociaţia MicNews Bucureşti a semnat un PROTOCOL cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale

Motiv de bucurie pentru Asociaţia MicNews din Bucureşti, condusă de preşedintele Mihai Căldăraru. Astăzi 07.05.2019, a fost …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *