shopclues offers today 2017

amazon coupons code india

clear trip coupon code promo

flipkart coupon code

globalnin.com

Home / Anchete / Şoferii nu mai sunt obligaţi să facă asta! Polițiștii nu îi pot constrânge cu amenda. Ce DECIZIE a fost dată?

Şoferii nu mai sunt obligaţi să facă asta! Polițiștii nu îi pot constrânge cu amenda. Ce DECIZIE a fost dată?

Conducătorii auto nu au obligația de a deține asupra lor dovada asigurării de răspundere civilă auto (RCA) și nici nu mai trebuie să o arate polițistului la controlul documentelor. Este o decizie a unei instanțe din România.

Potrivit deciziei definitive a Tribunalului Sălaj, șoferii nu sunt obligați să aibă asupra lor dovada asigurării RCA și nu trebuie să o prezinte polițistului.

În anul 2015, un șofer a fost amendat pentru că nu a avut asupra sa, la un control, polița RCA. Conducătorul auto a contestat în instanță procesul-verbal de contravenție și a obținut anularea actului administrativ în 2016.

Judecătoria a decis că nu există nicio prevede expresă care să-l oblige pe conducător să aibă asupra sa dovada asigurării, nici în contextul Legii nr. 136/1995 (vechea lege privind RCA-urile, în prezent abrogată și înlocuită de noul cadru RCA – OUG nr. 54/2016), nici în al OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Prevederile legale la care s-a raportat instanța au fost:

  • regulamentul de punere în aplicare a OUG nr. 195/2002 prevede că conducătorul trebuie să aibă asupra sa „actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare;
  • ordonanța privind circulația pe drumurile publice prevede că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege; în caz contrar, același act normativ stabilește că șoferul care nu are asupra sa aceste documente săvârșește o contravenție și poate primi o amendă.

Practic, organul de poliție care l-a amendat pe conducătorul respectiv a considerat că dovada asigurării RCA (polița de asigurare) se înscrie în noțiunea folosită de cele două acte de mai sus, respectiv „alte documente prevăzute de lege”, or instanța de judecată a constatat că, la momentul respectiv, niciun act normativ nu-i impune șoferului obligația de a avea asupra sa această poliță.

„În cauză, instanța constată că nici art. 147 pct. 1 din R.A.O.U.G. nr. 195/2002 și nici art. 35 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 nu preved în mod expres faptul că participanții la trafic trebuie să aibă asupra lor polița de asigurare auto.

De asemenea, din analiza dispozițiilor legale în materie, respectiv a O.U.G. nr. 195/2002, a R.A.O.U.G. nr. 195/2002 și a Legii nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, nu rezultă că această obligație ar fi fost impusă în mod expres de legiuitor în sarcina conducătorilor auto.

Altfel spus, legea nu prevede în mod expres obligația conducătorilor auto de a avea asupra lor polița de asigurare auto și de a o prezenta la cererea polițistului rutier.”

Așadar, conducătorul auto în discuție a fost amendat pentru o contravenție care, în realitate, nu există, încălcându-se astfel prevederile OG nr. 2/2001 privind regimul contravențiilor.

About Admin

Check Also

BREAKING NEWS: Este ştirea momentului! audiat la poliție, acuzat că ar fi incendiat mașina fostei iubite

Pilotul de raliu Daniel Onoriu, audiat la poliţie. El a fost chemat de oamenii legii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *